ANALIZE MEDICALE DE LABORATOR
Aici gasiti analizele medicale grupate pe categorii precum si detalii generale si specifice pentru categoriile respective.
Selectati o categorie din lista de mai jos:

Dictionar de medicamente online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Dictionar medical online

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Puteti trimite articole cu tema medicala la
adresa de email

Solutie antistress!
Construieste poduri :)

Joc, Construieste podul, Cargo Bridge

Prinde pisica neagra :)
Prinde pisica neagra- Chat Noir - Flash game

Bacteriile te-ar putea ajuta sa fii un sportiv mai bun - articole medicale

Bacteriile te-ar putea ajuta sa fii un sportiv mai bun

        Tractul intestinal conține 100.000 de miliarde de microorganisme de diferite tipuri: bacterii, arhee, fungi, protozoare și virusuri. Toate acestea au roluri dintre cele mai diverse: sintetizeaza vitamine și alte substanțe importante pe care organismul nu le poate produce, influențeaza greutatea și starea de spirit și ajuta in lupta impotriva infecțiilor.         Cercetarea microbiomului a luat avant in ultimii 10-15 ani. Deși oamenii de știința mai au de lucrat pentru a identifica  bacteriile din organismul uman și multiplele feluri in care ele interacționeaza cu acesta, exista cateva teorii despre microbiom, iar unele au aplicații in lumea sportului. In viitor, echilibrul bacteriilor din organism ar putea imbunatați rezultatele sportivilor poate la fel de mult ca antrenamentele bine gandite și dieta echilibrata.

       

        Bacteriile și performanța

        Sportivii de performanța au un corp ușor diferit de cel al oamenilor care iși petrec dupa-amiezile pe canapea, iar diferențele nu țin doar de cantitatea de mușchi și de cea de grasime. Oamenii de știința au presupus ca ar putea exista și schimbari mai subtile, care au legatura cu microbiomul. In cazul atleților de elita, microbiomul ar trebui sa aiba unele specii comune de bacterii, care sa fie puternic adaptate pentru a ajuta performanța și recuperarea, iar odata identificate, acestea ar putea pune bazele unor probiotice puternic validate, care sa imbunatațeasca performanța". Una dintre bacteriile interesante este Veillonella, abundenta in fecalele maratoniștilor.

Veillonella metabolizeaza acidul lactic, care se acumuleaza in cantitați mari in mușchi la antrenamentele intense. Excesul de acid lactic cauzeaza febra musculara. Veillonella consuma acid lactic pentru a-și produce energie și ajuta astfel un sportiv sa poata alerga mai mult, iar alergand mai mult, sportivul creeaza mai mult acid lactic, incurajand astfel Veillonella sa se reproduca. O alta echipa de cercetatori a analizat  microbiomul cicliștilor amatori și profesioniști.   In acest caz, s-a vazut o legatura intre durata exercițiilor fizice și cantitatea bacteriilor Prevotella, asociate cu anumite procese care au loc in intestine, printre care metabolismul carbohidraților și al unor aminoacizi. Pentru a se reface microbiota intestinala, se poate face un transplant de fecale de la un ciclist de performanța.         Cu cat o persoana se antreneaza mai mult, cu atat este mai predispusa sa aiba Prevotella. Cicliștii de top au intotdeauna Prevotella, insa nu este gasita nici macar la 10% dintre non-atleți. S-a identificat inca un microorganism important, Methano-brevi-bacter smithii. Acest microorganism se gasește la sportivi de performanța, fara sa apara insa la cei care practica sportul mai mult pentru relaxare. Methano-brevi-bacter smithii reușește sa transforme mancarea in energie intr-un mod mai eficient, ajutand organismul uman sa descompuna eficient fibrele din fructe in acizi grași cu lanț scurt. Sportivi de performanța par sa aiba o diversitate bacteriana mai mare decat cei amatori. Totuși, deocamdata nu este clar de ce se intampla asta, pentru ca sunt mulți factori care pot influența microbiota intestinala.      Nu se cunoaște in ce masura diversitatea microbiana este influențata de dieta mult mai stricta a sportivilor, care sunt mai atenți decat oamenii obișnuiți la ce alimente consuma și la cat de multe proteine iși includ in meniu. 

        

        Dopaj prin transplant de fecale?

        Microbiomul este influențat de mulți factori. Conteaza daca o persoana s-a nascut natural sau prin cezariana. Este important daca o persoana ia antibiotice, daca este stresata, daca fumeaza sau daca consuma alcool. Perturbarea microbiomului poate influența echilibrul organismului, favorizand apariția unor boli precum sindromul colonului iritabil sau cancerul.         In schimb, imbunatațirea microbiomului ar putea ajuta starea de sanatate, pe sportivi sa aiba performanțe mai bune. Este destul de complicat sa se creeze un microbiom mai divers și format din multe bacterii folositoare. Probioticele, care au teoretic rolul de a echilibra microbiota intestinala. O soluție mai eficienta, dar și mai riscanta, ar fi transplantul de fecale, care ar putea deveni, in viitor, și o noua modalitate de dopaj pentru sportivi.        Momentan, procedura este privita cu scepticism și se recomanda doar in situații-limita, cum sunt infecțiile cu C. difficile in care antibioticele nu funcționeaza.  Nu doar atleții de performanța și bolnavii ar putea beneficia de pe urma upgradarii microbiomului, ci chiar și oamenii de rand, in special sedentarii. Spre deosebire de acum un secol, oamenii moderni au o varietate mai scazuta de bacterii in organism, pentru ca traiesc in medii mai curate și folosesc antibiotice la scara larga. Un microbiom imbunatațit ar putea nu doar sa creeze sportivi mai buni din cei care apeleaza la acest upgrade, ci și sa reduca riscurile de a face leucemie, boli autoimune, astm sau alergii.

---------------------



http://deniplant.blogspot.com/2021/11/bacteriile-te-ar-putea-ajuta-sa-fii-un.html



Bacteriile te-ar putea ajuta sa fii un sportiv mai bun - articole medicale rss - startsanatate