Recomandari dupa operatia de colecist.
NICOLAU ALEXANDRU EUGEN
PhD, MD
Pentru 2-4 ore, pana la trezirea completa, veti fi dus in salonul de ingrijiri postoperatorii.
La 6-8 ore postoperator, se poate incepe mobilizarea activa progresiva: ridicat din pat in sezut, dat jos la marginea patului, mers la toaleta.
La 6-8 ore poate incepe sa bea ceai neindulcit, apa plata, daca nu are senzatie de greata sau daca nu varsa.
20% dintre pacienti pot prezenta dureri importante (abdomen si sau umar drpt.).
10-15% vor prezenta varsaturi;
In prima zi dupa operatie pacientul incepe sa se plimbe si va bea min. 1000 ml de lichide (apa plata, ceai indulcit, supa strecurata sarata) si sa manance iaurt, branza de vaci ( exceptie pacientii care au contraindicatie pentru sare datorita altor boli);
A doua zi, pacientul se va plimba si va manca: supa de legume, iaurt (lapte batut), branza de vaci, ou fiert moale, paine prajita, compot de casa, suc natural de portocale.
Regim alimentar min. 30 de zile dupa operatie
Va avea 4-5 mese pe zi, la ore fixe. Va manca incet si va mesteca bine.
Alimentele vor fi sarate in absenta contraindicatiilor individuale.
ALIMENTE PERMISE:
LAPTE SI DERIVATE:
lapte dulce (daca se suporta), lapte batut, iaurt,branza de vaca, cascaval, cas, telemea;
FĂINOASE:
orez, fidea, macaroane, fulgi de ovaz, paine prajita sau uscata,mamaliga;Â Â Â Â Â
LEGUME FIERTE:
fasole verde, mazare,spanac,morcovi,sfecla rosie,cartofi, dovlecei,conopida
LEGUME CRUDE:
salata verde, rosii, ardei grasi;
SUPE:
de zarzavat, de carne;
GRĂSIMI:
untdelemn, unt proaspat;
CARNE FIARTÄ‚,FRIPTA:
carne de pasare, vitel, vaca, porc slaba, gratar la 10 zile;
PESTE PROASPĂT:
crap, salau, stiuca, pastrav, rasol sau gratar;
PRĂJITURI:
budinca, gris, placinta cu mere, cu branza, clatite, pajituri uscate;
DULCIURI:
marmelada, miere de albine, gem;
FRUCTE:
mere, portocale, banane, grapefruits, pere, struguri, caise, piersici, cirese, visine, prune, capsuni, compot de casa;
BĂUTURI:
suc natural de portocale, lamiie, mere, ceaiuri, cafea decofeinizata.
ALIMENTE NERECOMANDATE:
LAPTE SI DERIVATE:
smantana , branzeturi fermentate, branza de burduf;
SUPE:
supe grase;
OUÄ‚:
oua tari, ochiuri, omleta, jumari;
CARNE:
carne de porc grasa, rata, gasca, mititei, carnati, mezeluri, afumaturi, slanina, vanat,rantas, prajita,tocata, carnuri conservate;
PESTE:
icre, peste gras, afumat, conserve;
GRĂSIMI:
grasime de porc, grasimi prajite;
LEGUME:
fasole, varza, ridichi, ceapa, usturoi, castraveti, ciuperci;
PRĂJITURI:
cu frisca, torturi, crema de ciocolata, inghetata;
CAFEA:
cafea neagra, cacao;
BĂUTURI ALCOOLICE
CONDIMENTE:
piper, ardei iute, hrean, boia, otet, mustar;
FRUCTE:
nuci, migdale, alune.
Dupa 30 de zile de la operatie regimul vi-l faceti singuri: mancati de toate, alimentele care va provoaca discomfort digestiv, vor fi evitate.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Asadar dupa cum vedeti ceaiul este recomandat inca din prima zi dupa operatie.
Ceaiul post operator Deniplant stimuleaza functia digestiva, ajuta in reglarea tranzitului intestinal, in eliminarea normala a materiilor fecale si deci in evitarea constipatiilor care dupa orice operatie pot crea complicatii.
Pe de alta parte ceaiul ajuns in stomac, impreuna cu sucul gastric si cu sucul pancreatic actioneaza pentru digestia proteinelor, digerarea lipidelor si glucidelor, iar impreuna cu bila pentru emulsionarea grasimilor.
Ceaiul ajuta ca substantele complexe alimentare sa fie transformate mai usor in substante simple ce pot fi absorbite prin peretii intestinului.
Ceaiul Post-operator se adreseaza aparatului digestiv, respectiv tubului digestiv si organelor atasate acestuia numite glande anexe- pancreasul, ficatul.